Aziatische bosmug

Als je het nieuws een beetje volgt dan moet het opgevallen zijn dat men in Nederland nogal beducht is voor de komst van diverse exotische muggensoorten. Exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus), de Amerikaanse rotspoelmug (Aedes atropalpus) en de gele koortsmug (Aedes aegypti), kunnen drager zijn van allerlei potentieel dodelijke infectieziekten. Als deze muggen iemand prikken, die al besmet is met een kwaal als malaria, gele koorts, dengue (knokkelkoorts) of Chikungunya, dan raakt de mug ook besmet en kan de besmetting doorgeven aan de volgende die hij steekt.

Mede door klimaatsveranderingen vinden we die tropische muggen steeds noordelijker. In Frankrijk en Italië bestaan al levensvatbare populaties en wanneer ze eenmaal ergens gevestigd zijn, dan is het vrijwel onmogelijk ze te verdelgen.
[Foto: http://ecdc.europa.eu]
In Nederland zijn het bedrijven, die handelen in gebruikte autobanden, die nog steeds onzorgvuldig met hun uit het buitenland geïmporteerde waar omgaan. Larven van exotische muggen overleven de overtocht doordat de binnenkant van die banden vaak nog wat regenwater bevatten. Waren het in 2011 en 2012 nog maar enkele meldingen, in 2013 volgden de meldingen elkaar in snel tempo op.

Je zou verwachten dat de verantwoordelijke instantie zou besluiten dat de importeur van die banden moet zorgen voor een vliegvrije zeecontainer. Vooraf of bij aankomst de hele container met een gifspuit behandelen om eventuele exotische vliegen te verdelgen is toch de meest effectieve manier. Nee, pas na de ontdekking van een van die drie soorten in de omgeving worden de banden behandeld met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het middel bestrijdt de muggenlarven. Voor het verdelgen van volwassen muggen worden speciale chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Dit is duidelijk niet een daadkrachtige manier om de bevolking te beschermen tegen allerhande potentieel dodelijke ziekten. Echte deskundigen, zoals Bart Knols, hadden gehoopt dat verantwoordelijken (lees: je volksvertegenwoordiger, je staatssecretaris, je minister) geleerd zouden hebben van de Q-koorts affaire, en dit niet weer zouden laten gebeuren.

Had je trouwens al gehoord dat de Aziatische bosmug ofwel de boomholte steekmug (Aedes japonicus) ook al in ons land aanwezig is? De Aziatische bosmug was inheems in het Verre Oosten, maar is via dezelfde route als zijn drie broertjes de wereld aan het veroveren. In Noord-Amerika en delen van Centraal-Europa (Zwitserland en zuidelijk Duitsland) is deze exoot al niet meer uit te roeien. Bovendien zijn er meldingen uit Frankrijk, België en Nederland. De Aziatische bosmug kan strenge winters overleven en voelt zich bijzonder thuis in steden. Dat zorgt nu al voor grote irritaties, want zijn steek is erg pijnlijk.

[Update: 10oct13] De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in een aantal volkstuincomplexen, op de begraafplaats en in een nabij gelegen bosgebied in Lelystad de Aziatische bosmug aangetroffen. De GGD Flevoland meent dat deze mug geen ziekteverwekker is en heeft daarom besloten het beest niet actief te bestrijden.

Tsja, hoe onnozel kun je zijn als GGD Flevoland. De Aziatische bosmug is inderdaad geen ziekteverwekker, maar wel degelijk een ziekte-overbrenger. Hij doet daarbij niet onder voor de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse bandenmug en de gele koortsmug.